סיורים עם אייל – מדריך בברלין

20140416_132321

שער ברנדנבורג

סיור ההיכרות 

זה הסיור שמתאים לכל מי שרק הגיע לעיר ורוצה לקבל קצת רקע על ההיסטוריה שלה. וגם קצת להתחיל להתמצא בחלקי העיר השונים.

ביחד נטייל בחלקים שונים של העיר וננסה לעשות קצת סדר בהיסטוריה הברלינאית הפתלתלה. ברלין עברה ב700 שנות קיומה לא מעט תהפוכות: מכפר דייגים מנומנם לעיר הבירה של הממלכה הפרוסית. לאחר מכן הופכת ברלין לבירתה של גרמניה המאוחדת תחת הקייזר וילהלם. אחרי ירידתו מהכס של הקייזר מתחילה תקופה של כ14 שנים שבהם גרמניה הופכת לדמוקרטיה (רבת תהפוכות בעצמה) שלאחריה עלו הנאצים לשלטון. בסיום מלחמת העולם השניה חולקה גרמניה וברלין בין המעצמות המנצחות במלחמה. האיחוד בין הגרמניות יצא לפועל רק בתחילת שנות התשעים. כל התהפוכות הנ"ל השאירו את עקבותיהם בעיר ואנחנו ננסה להבין מי השאיר מה ולמה.

מי היו הפרוסים? מהי רפובליקת ווימאר? איפה ואיך נכנס היטלר לסיפור הגרמני? למה הייתה חומה במרכז העיר? ומי זה צ'ק פוינט צ'ארלי? הן רק חלק מהשאלות שנעסוק בהן.

הסיור כולל את האתרים העיקריים במרכז ברלין, בין היתר נגיע לשער ברנדנבורג, הרייכסטאג, אנדרטת השואה, הבונקר של היטלר, תערוכת הטופוגרפיה של הטרור, צ'ק פוינט צ'רלי, אי המוזיאונים ועוד.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו

ברלין היהודית

סיור זה מתמקד באתרים בעלי חשיבות לסיפורה של הקהילה היהודית בברלין. בסיור נוכל באמצעות הביקור באתרים השונים לחוות את דרכה של יהדות גרמניה במהלך ההיסטוריה. מהתחלות צנועות להתבססות והצלחה ועד לסיום הטרגי.

סיפורה של יהדות גרמניה שזור בזה של יהדות אירופה כולה למעט העובדה שהרדיפה של יהודי גרמניה נעשתה בצורה הדרגתית מ1933 (עליית הנאצים לשלטון) ועד תחילת השילוחים למחנות בתחילת שנות הארבעים. בסיור אנחנו נוכל לראות את ההדרגתיות שבה הופרדו יהודי גרמניה מהאוכלוסיה המקומית ע"י חוקים ותקנות שנועדו להגביל את היכולת שלהם לעבוד, לבלות, לנוע בחופשיות ולמעשה לקחת חלק בכל מה שכלול בחיים נורמלים של אזרחים במדינה מערבית. סופן של התקנות הנ"ל היה שליחתם למחנות הריכוז ברחבי הרייך השלישי.

בסיור נבקר ברובע היהודי, בבית כנסת החדש ,בבית הקברות היהודי, בבית הספר לנערים, במתחם רוזן שטראסה (סיפור מחאת הנשים), ברציף 17 (משם יצאו המשלוחים למחנות הריכוז) ונוכל גם להגיע לתערוכת "מקומות של זכרון ברובע הבווארי" ולהתרשם מפרויקט ההנצחה המרשים שמפוזר ברחובות השכונה האידילית.

קישור לדף הסיור היהודי באנגלית


IMG_2099

חומת ברלין

סיור בעקבות החומה

אחרי מלחמת העולם השניה, ברלין, כמו גרמניה כולה מתחלקת בין בעלות הברית שניצחו במלחמה. מצד אחד הסובייטים ומהצד שני ארה"ב אנגליה וצרפת. החלוקה למעשה הופכת את גרמניה לשני מדינות עוינות כחלק מהמדיניות הבין גושית של המלחמה הקרה. אחד הסממנים הקשים ביותר של החלוקה היא חומת ברלין. החומה הוא שם כללי לסידורי הגבול שחילקו את הבירה הגרמנית לשני ערים.

בסיור זה נעקוב אחרי הסיפור המרתק של חומת ברלין, החל מהחלוקה של גרמניה בסוף מלחמת העולם השניה, דרך בניית אזור החיץ הקטלני במרכז העיר, נסיונות הבריחה והנסיבות שהובילו למפלת החומה. נבקר גם במספר חלקים של החומה שנותרו במקומם ונראה את אתרי ההנצחה שנבנו לאורך המתווה.



IMG_2081

אומנות רחוב בקרויצברג

ברלין האלטרנטיבית

בגלל הסטטוס היחודי של ברלין כעיר מחולקת ועניה למדי, התפתחו ברחבי העיר המון פינות שבהן התיישבו אומנים מרחבי העולם והחלו ליצור (כמעט) בלי מגבלות. הבתים הנטושים (הסקוואטים), הפטור מהשירות הצבאי שניתן לאזרחי העיר והמון תקצוב ממשלתי לאומנות, הפכו את העיר לבירת אומנות הרחוב הבלתי מעורערת של העולם. כל קיר הוא קנבס, כל מבנה נטוש הוא סטודיו.

בסיור זה נוכל לראות את החלקים הפחות מתוירים והיותר ייחודיים של העיר. ציורי קיר עצומים על קירות בתים בשכונות קרויצברג ופרידריכסהיין, שדה תעופה ישן שהפך לפארק ציבורי, בסיס רדאר אמריקאי נטוש, אנדרטה סובייטית עצומה וברוטאלית במזרח העיר, מתחמים של מפעלים נטושים ועוד.



IMG_2102

מייצג של אופניים במוזיאון המרטין גרופיוס באו

לספורטיבים שבינכם ניתן לבצע את הסיורים הנ"ל גם באופניים (אם מזג האויר מרשה).  הסיור הרכוב מאפשר כמובן לראות הרבה יותר בהרבה פחות זמן. מומלץ!

את הסיורים הנ"ל אפשר כמובן גם לשלב אחד בשני. וליצור את הסיור שמתאים לתחומי העניין שלכם. זה היתרון הגדול בסיורים פרטיים. לראות את מה שאתם רוצים לראות בזמן שמתאים לכם.

  ——סוגי סיורים——כתבות——תמונות מהעיר—–-צרו קשר——

אייל – מדריך בברלין